Un sistem tripartit, companii-bănci-stat ar putea reechilibra o parte din economia românească

în Programe & Idei de

Sa va dau o ecuație în care raportam populație versus companii.
Pentru că toți factorii politici, ca sunt de stânga, că sunt de dreapta, trebuie sa înțeleagă ca indiferent ce vor face, lucrurile nu se pot rezolva decât prin rezolvarea problemelor structurale socio-economice din România.

Avem 5 milioane de pensionari.
Avem 1,2 milioane angajați bugetari.
Avem 4 milioane angajați în sectorul privat.
Acești oameni au 4,4 milioane copii.
Rezulta o populație de 14,6 milioane persoane care trebuie sa aibă un trai decent.
Puteți face calculul ce ar însemna asta, eu nu prezint acum cifra.
E mare!
(nu introduc în calcul populația de 3,8 milioane persoane care este dependenta de autoconsum, pentru ca își asigura nevoile tocmai prin autoconsum, iar abordarea acestei categorii trebuie sa fie una specifică).

Cum se asigură traiul decent?
Din venituri.
Cine distribuie veniturile?
Companiile care acționează în economie, direct, prin salarii, sau indirect, prin taxe și impozite colectate la bugetul de stat, care sunt apoi distribuite către diverse categorii de persoane prin salarii, pensii, alocații, burse, subvenții etc.

Cine sunt companiile și cum stau ca să înțelegem dacă pot produce veniturile necesare?

Avem aproximativ 700 mii de companii.
Din acestea doar 12.000 mii de companii au acces la capital atras(sunt bancabile), capital care sa le permită dezvoltarea și crearea de valoare adăugată și deci de multiplicare a veniturilor.
Aceste 12 mii de companii reprezinta doar 2% din total companii.
Acum, în alta linie de discuție, din totalul de aproximativ 700 mii de companii, 94% sunt companii cu o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro pe an, deci companii care nu pot avea pretenția realizării unui multiplicator de venituri rezonabil.
O a treia linie de discuție ar fi că, din aproximativ 700 mii de companii, circa 277 mii au o lipsă de capital de 33 miliarde euro. Adică au capital negativ a cărui valoare totala se ridica la 33 miliarde euro(15% din PIB).
O a patra linie de discuție o reprezinta structura ofertei din economia românească care este îndreptată în proporție de 70% spre servicii și bunuri de larg consum, cu o pondere redusa a producției industriale și a lanțurilor de producție autohtone, în total economie.
O a cincea linie de discuție o reprezinta faptul ca aproximativ 6% din companiile care activează în economia românească realizează aproximativ 70% din PIB. Simțiți dezechilibrul?

Încercați sa puneți cele doua categorii(populație și companii) pe doua coloane paralele, pe o foaie și încercați sa va închipuiți cum poate coloana companiilor sa asigure veniturile coloanei populației pentru atingerea unui nivel de bunăstare decent.

Aparent, vi se va părea imposibil. Și asa și este dacă nu exista masuri prin care sa se intervină pe coloana companiilor.

Una dintre masuri pe care eu o susțin este eliminarea capitalului negativ din economie, dar nu cum au crezut unii, adică sa vina acționarii cu bani de acasă, ci printr-un instrument tripartit, companie-banca-stat, prin care sa se creeze cadrul pentru infuzia de capital în companie prin intermediul băncilor, prin credit garantat de stat, sub condiția unor restructurări a datoriilor companiei, plății taxelor și impozitelor restante și a unei perioade de încercare de 3 ani după echilibrarea companiei în care compania nu poate sa mai intre în marota capitalurilor negative.

Instrument care sa se aplice companiilor care au intrat în dificultate urmare condițiilor de piață și nu urmare unor retrageri de sume de către asociați sub diferite forme. Pentru astfel de situații, termen de echilibrare a capitalului de 1 an, exclusiv din surse proprii sub sancțiunea lichidării și radierii companiei.
Aceasta ar fi una din masuri.

Capitalizarea societăților cu 33 miliarde euro, ar însemna o creștere a PIB cu 8,7% care este imposibil sa nu aducă o multiplicare de venituri de pondere echivalenta.
Bancile câștigă, plasează capital cu dobânda, garantat de stat.
Statul câștigă prin randomizarea acestor companii care nu numai ca platesc datorii restante, dar elimina blocaj financiar în aval și amonte de ele, pe orizontala și nu numai, generând noi impozite și taxe și mai ales având resursa financiara sa plătească și sa atragă forță de muncă, plus sa înceapă planificarea unor acțiuni de dezvoltare.

Am dat doar un exemplu, referindu-mă doar la o direcție din coloana companiilor.
Sunt exemple de masuri pentru fiecare problema, numai ca rezolvarea tuturor acestor probleme se rezolva tot în sistem tripartit: companie-banca-stat.

Cine vorbește de faptul că piața reglează tot, spune prostii.

Piața și lipsa cronica de intervenție a statului și a sistemului bancar au creat aceste probleme structurale din coloana companiilor!
Ar fi de datoria celor trei vectori sa repare problema.

Iar politicienii sa înțeleaga ca numai asa, prin parteneriat sistemic, se pot rezolva probleme structurale!
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*