Un buget bazat pe volatilitate introduce impredictibilitate

în Puncte de vedere de

Să vă traduc:
Nu numai ca bugetul este construit pe baze volatile, fiind expus unor șocuri viitoare pe partea de încasări, dar exista toate premisele ca prima rectificare pe anul 2020 sa fie negativă.
Cu o presiune suplimentara asupra deficitului public pe primul semestru.
Ceea ce ridica probleme pentru acoperirea unor cheltuieli din a doua jumătatea a anului(necuprinse în bugetul inițial). Rezultat? Deficit public volatil și superior celui asumat.

Extras din Opinia Consiliului Fiscal:
“Construcția bugetară nu cuprinde, în mod surprinzător în opinia CF, elemente ce sunt într-o etapă
finală a parcursului legislativ – cu referire la PL-x nr. 572/2019 (Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal) care elimină supra-acciza la carburanți și
supra-impozitarea contractelor part-time. Astfel această inițiativă legislativă a fost aprobată în
ambele Camere ale Parlamentului României aflându-se în etapa promulgării de către Președintele României. Mai mult, impactul acestui proiect nu este inclus nici în cadrul SFB, CF considerând riscantă această decizie, deoarece: (i) impactul bugetar asociat este aproximativ 0,4 pp de PIB pentru prima (eliminarea supra-accizei) și aproximativ 0,1 pp de PIB pentru cea de-a doua, (ii) acest impact este permanent propagându-se și în construcțiile bugetare viitoare, (iii)
având în vedere că pierderea de venituri nerecunoscută este actualizată cu dinamica bazelor
macroeconomice relevante, subdimensionarea deficitului este cu atât mai semnificativă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*