Europe flag

Teme alegeri europarlamentare

în Dobânzi și Creditare/Economie Europeană de

Pentru că tot se pregătesc unii sau alții să candideze la Parlamentul European hai să introducem niște teme în discuție, că dacă îi lăsăm în pace, ei discută doar de justiție, de bugetul național sau de meltenism intern.

Uniunea Europeană are o monedă unică.

Moneda Euro!

Gestionarul monedei euro este Banca Centrală Europeană.

Care, în calitate de emitent de monedă, gestionează masa monetară și asigură resursele financiare necesare funcționării zonei euro și nu numai.

Din cele spuse până acum și într-o lume ideală a monedei, o bancă centrală nu ar trebui decât să administreze, să gestioneze și să tipărească strict necesarul de monedă din piața la care se raportează.

Ei bine, Banca Centrală Europeană a avut, anul trecut, un profit de 91 de miliarde de euro!

91 miliarde euro!

Cam cât bugetul Uniunii Europene pe un an de zile.

Buget care se face prin contributia statelor membre.

Buget care, datorita faptului că nu se strâng veniturile este mereu pe deficit (da, mai mare de 3%, dar cine îl urmăreste si oricum nu e prins în condițiile Tratatului de la Maastricht?).

Buget care, ar fi putut sa își indeplinească obiectivele cuprinse în regulamentele de finanțare (în materie de angajamente bugetare) dacă ar fi avut strânse toate veniturile.

Bugetul fiind pe deficit, unele cheltuieli suferă. Cum ar fi cele pe migrație sau pe cercetare sau cele care nu sunt cuprinse în politici comune.

Banca Centrală Europeană, deși are surplus (profit) nu are un mecanism prin care să poată da bani la bugetul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, acest surplus (profit) nu poate fi folosit nici altfel în finantarea deficitului public al statelor membre pentru înlăturarea părtii de datorie “bolnavă”, numită și “bad debt” (adică să se faca un plan pentru sustinerea dobânzii la datorile publice bolnave – cele care depasesc 60% din PIB – astfel incat tarile să își plătească datoriile dar fără să mai pună și dobânda pentru imprumuturi – situată la aproximativ 6% – cel putin cam asa se face finanțarea prin Mecansimul de Stabilitate Financiară – mă refer la zona euro, iar dobânda să fie susținută de BCE).

Și ajungem în situația cruntă de astăzi a Uniunii Europene: buget european cu deficit mare, datorie publică enormă, în zona euro, dar o Bancă Centrală Europeană cu un profit mai mare decât mare parte a sistemului bancar din UE.

Si acum întrebarea pentru candidați:

Ce veti face pentru a schimba mecanismele de funcționare a zonei euro și de a aduce surplusul de capital realizat de Banca Centrală Europeană în zone ca:

– susținerea populatiei sărace (programe de stabilizare socio-economică);

– reducerea deficitului bugetului UE;

– reducerea datoriilor publice a statelor din zona euro?

Dacă v-am pierdut pe drum, vă recomand să luați rata!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*