Realitatea despre banii trimiși în țară de către diaspora

în Deficite și Necesarul de Finanțare de

Pentru că mă aștept că, în perioada imediat următoare, să fim asaltați cu rostogolirea unor postări propagandistice referitoare la diaspora, la cum trimit ei bani în țara, cum au crescut ei PIB-ul și cum ne platesc ei pensiile și alte minciuni de acest gen, consider util să vă prezint, pe baza datelor Eurostat, câti bani au trimis în țară cetățenii români plecați la muncă în străinătate, în ultimii 12 ani.

Câteva precizări totuși, trebuiesc făcute: 

Banii trimisi în tara sunt deja impozitati, astfel că, în mare parte, statul nu încaseaza impozite pe aceste venituri, ceea ce înseamnă că nu realizează cheltuieli guvernamentale pe seama acestor venituri.

Veniturile respective nu sunt luate în calcul în ceea ce priveste PIB-ul, deci orice afirmatie cu privire la aportul acestor venituri la creșterea PIB este o minciună sfruntată. 

Poate exista un efect indirect, prin folosirea acestor venituri în consum, dar cu impact extraordinar de mic, avand în vedere valoarea globala a banilor trimiși de diaspora acasa.

Când analizati cele doua grafice, raportati venitul global anual la numarul de persoane din diaspora si veti observa că veniturile per capita sunt deosebit de mici, raportat la PIB/capita din România.

(760 euro/an pentru diaspora, în contextul unui PIB/capita de 10.500 euro/an, adică 7,23%)

Un aspect important : când discutăm de acești bani, discutăm de bani la vedere, asa cum discutam si de PIB care este format din activitati economice legale. 

Banii negri si afacerile ilegale nu pot face obiectul nici unui motiv de laudă nici pentru diaspora și nici pentru economia românească.

Raportat la valoarea economiei românesti, valoarea economică furnizata de diaspora reprezintă 1,45%. 


Șocant, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*