Pupăza, petrolul și fraierii. Cine a cumpărat o țară și a uitat să plătească prețul!

în Puncte de vedere de

Aș vrea să cred că taxa aia generalizată la 16% de care vorbește doamna Gorghiu se referă și la redevențele la petrol. Nu de alta, dar madam Dragu Anca tocmai ne anunță că proiectul propus de ea nu conține o mărire a redevențelor. De unde rezultă că sunt prea mulți bani la buget… oricum, poate ieșim din dubiul lu’ “una spunem, alta facem”!

Am aflat, în urmă cu vreo doi ani, cu ocazia unei dezbateri încrâncenate între un reprezentant al puterii și unul al opoziției, cam care este realitatea cu redevențele la petrol… Mi-am zis și atunci, cum îmi zic și acum, că avem mare noroc cu politicienii care se ceartă. Pentru că, atunci când își aruncă găleata de lături în cap, avem norocul să aflăm niște realități despre care există un silenzio stampa generalizat, realități care, în fapt, nu înseamnă decât că unii cu mapa, alții cu sapa, unii cu banii, alții cu plata… Adică gulerele albe cu banii și noi, ăștia fraieri și mulți, cu ținerea țării pe umeri… Dacă ar fi să fac așa, un calambur, aș spune că România este formată din vreo 18 milioane de Atlași și vreo câteva sute de Don Corleoni…

Să revenim. Spuneam pe Facebook, în urmă cu vreo trei ani,  ceea ce aflasem de la doi politicieni care se înjurau de mama focului la TV:

“Barilul de petrol extras de OMV-iști din România e 16 dolari. Adică, 159 litri de petrol costă 16 dolari. Adică, 10 cenți/litru. Pentru a fi transformat în benzină sau motorină, se mai adaugă 10 cenți/litru. Adăugăm și redevența, care este 3 cenți per litru. Total, 23 de cenți. În euro, asta înseamnă 16 eurocenți! Ăsta-i prețul de cost al benzinei și motorinei în România. O să spunem că ar fi 20 de eurocenți… Păi, până la 1,4 euro pe litru (preț de vânzare) e cale lungă și marja mare! Și acum, credeți voi că plânge vreun petrolist din ăsta dacă ar plăti redevența de 10-15 eurocenți per litru? Îi mai rămân minim 45 eurocenți profit. Asta ca să știți cum se face treaba: ei cu excedent (profit) de 1 miliard, noi cu deficit de 1 miliard! Grea aritmetica, nu? P.S. Cifrele sunt preluate din declarațiile politicienilor de ieri și de azi, spuse la supărare (adică atunci când zic adevarul).”

Am aflat (tot de la politicienii guralivi de la TV) că în litrul de benzină și motorină prețul e format din peste 65% taxe și accize. Adică, doar 35% din preț reprezintă costuri operaționale și profit al companiilor care asigură furnizarea de combustibil în România.

Cu toate astea, OMV Petrom a avut profit operațional de un miliard de euro, de 800 milioane euro, de 700 milioane euro… Rompetrol nici nu se mai știe cât, dar dacă a costat ba 3 miliarde de dolari, ba s-a revândut cu 1 miliard de euro (ciudată spălare…), bănuiesc eu că n-au lucrat în pierdere…

Acum aud că Anca Dragu (sincer, nu îmi rămâne în memorie decât datorită coafurii, care o recomandă ca personaj din titlu și ca autoarea afirmației cu Bangladesh-ul… n-am aflat încă ce a recomandat-o… mă rog, or ține unii la secret chestia asta, că de văzut ceva sclipiri… nema, nada, nu se vede)… cum spuneam, am aflat că Doamna propune să nu crească redevențele. Da, știu, Ponta era omul rușilor și de aia nu a crescut redevențele (cel puțin așa spuneau unii pe la TV – priceputeni din ăștia corecți politic). Dar asta a cui mai e? A austriecilor?

Păi, fir-ar neamu’ vostru de farisei vânduți ieftin să fie de râs, ce mă, vă dă OMV-ul afară din funcții? Chiar un pic așa de bun simț, măcar să vă abțineți, nu aveți? Anca, mai e o lună și nu mai pupi funcție ca asta…chiar insiști să faci prostii la spartul târgului? Era mai simplu să nu propui nimic.

Mă rog, m-a liniștit doamna Gorghiu. Când am aflat că va impune o taxă generalizată de 16% mi-a venit inima la loc! Cu siguranță s-a referit și la redevențe… Altfel, nici nu cred că ar fi promis 16%.

Un vecin îmi spune că n-am citit bine! Că nici în cot nu o doare de redevențe… că se referă la taxele pe muncă și la TVA…. Aoleu! Păi, atunci înseamnă că nu prea știe că avem TVA și de 9% și de 5%… sper să nu-l crească iar. Cu siguranță, doamna Gorghiu va avea grijă de noi, ăștia mai fraieri…Atlașii ăștia care țin țara pe umeri, în așa fel încât ei, promițătorii, pupezele și gașca să o ducă bine și să ne mintă frumos.

Oricum, ca să nu fie dubii, până ieșim din dubiul lui “una zicem, alta facem”… eu m-apuc să pun bani deoparte… să-i dau la buget… că OMV-ul e sărac. Și, la fel ca el, încă vreo 100 de multinaționale!

Au cumpărat o țară și au uitat să plătească prețul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*