Money saving concept, glass jar full of dollars

Printre deontologi, cu ROBOR-ul și inflația

în #nudezinformarii de

Câteva precizări și un mic îndrumar, deoarece observ ca sunt persoane care profită de pozitia în care sunt vremelnic și emit tot felul de enunturi, enunțuri trunchiate, menite să inducă un anumit tip de mesaj și să creeze o stare psihotică, bazându-se pe neștiinta propriilor votanti.

Se vorbește despre faptul că între ROBOR și inflație exista o relație directă. Corect, în sensul ca inflatia influentează ROBOR, dar ROBOR nu genereaza inflație.

Dacă discutăm din punct de vedere al unei economii perfecte. Acolo unde dobanda pe piața se face pe doua considerente : cererea și oferta de capital, respectiv intentia de protejare a capitalului împrumutat în fața inflației (nevoia de impune dobânzi real pozitive). Evident, pot exista și situații speculative, când anumite înțelegeri din piața pot conduce la un ROBOR artificial creat (adica se inteleg baietii sa se imprumute mai scump si o sa vedeti de ce), care ROBOR crescut e de fapt costul capitalului, care pune presiune pe dobânzi, iar dobânzile de creditare către populație si entitati economice care au nevoie de capital cresc (eu ma inteleg cu tine sa iti dau cu 1% in plus la dobândă când iau împrumut, costul împrumutului crește cu 1%, am temei să împrumut la rândul meu cu mai mult – minim cu 1% să ies tandea pe mandea și uite asa nu am pierdut nimic, dar câștig și vă spun de ce: pentru ca nu am doar capitalul împrumutat de la altă bancă în joc ci și propriul capital. Acolo ies pe plus si cu acel 1%). Când ROBOR-ul crește artificial, dacă efectul acestei creșteri se va vedea in dobânda de la creditele către economie (ceea ce nu e cazul acum), cu alte cuvinte dacă ar influența o creștere artificiala de dobândă la creditare, atunci acea dobanda artificial crescuta ar avea un rol și o influență asupra inflației, ea contând ca și cost al capitalului. Dar doar până într-un punct, in care capitalul ar deveni prea scump și ar inhiba cererea de capital. Cand oferta de capital ar depasi cererea, s-ar intra în deflatie.

Deci, observăm că ROBOR-ul ar putea influența inflația, doar în cazul în care ar fi artificial creat și doar în mod indirect. Acum cred că e limpede pentru toata lumea.

Să trecem mai departe:

Din analiza pe care am făcut-o asupra raportului ROBOR – Inflatie, pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 25 aprilie 2018, rezultă că ROBOR a fost permanent în teritoriu pozitiv, adică a reprezentat o dobândă real pozitivă raportat la valoarea inflatiei.

La oricare dintre tipurile de inflatie ne raportam. Fie la inflatia medie anuala, fie la inflatia anuala. Cu observatia ca la inflatia anuala (la inflatia bruta care se calculeaza ca insumarea inflatiei in ultimele 12 luni) ca sa faci raportul corect, trebui sa te raportezi la scadența ROBOR (nu cum face marele guru economic liberal care ne dă lecții astăzi). Adica daca ai ROBOR la 6 luni, împarți inflația anuală la 2, dacă ai ROBOR la 3 luni, imparți inflația anuala la 4. Explic pe intelesul tuturor, ca nu toti ati avut sansa sa faceti scoala prin America, dar eu cred ca mai usor intelegeti din ce va explic aici.

Acum, veti observa, din graficele de la final, care este acest raport. Sper ca sunt clare, dacă nu, va astept cu intrebari.

Să ma întorc la defăimătorul demnitar.

El vrea doar sa pună presiune pe BNR astfel încât aceasta să crească dobânda de referință la creditare, pentru ca, la rândul lor, băncile să crească dobânzile. E doar un ieftin lobbyst al sistemului bancar (din care a fost dat afara – nu datorita băncilor, ci datorita autorităților care l-au prins cu prostii). Vă dați seama ca un astfel de personaj care a încălcat legi și regulamente nu este în postura morală de a da lectii altora (inclusiv mie) despre economie sau despre orice altceva.

A mai încercat și anul trecut. Atunci ataca BNR ca nu face și drege. Acum joacă cu manta. Adica se dă drept aliat cu BNR, cheamă la audieri și se gudură pe lângă guvernator, face frumos ca Bubico, doar, doar o primi si el ceva. Și decretează că opoziția e cu BNR împotriva guvernului.

Dar măi, pițifelnicule, te-a întrebat BNR daca vrei sa o ajuți? Ăia nu dau o ceapă degerată pe tine. Poate doar pe băncile cu care au un contact direct, civilizat și de ce nu, interesat.

Să ne întoarcem la motivele pentru care crește ROBOR-ul azi.

Simplu : lipsa de lichiditate. BNR a retras peste 36 miliarde de lei săptămâna trecută din piață. Vreo 8 miliarde de euro. La o piață (piața valutară) care se învârte la o valoare zilnică de tranzacționare de 2 miliarde de euro, cred eu că chiar contează.

Nu are nici o legătură creșterea din ultimul timp a ROBOR cu inflatia.

Am spus, unul din motive este lipsa de lichiditate dată de atragerea de către BNR a unor bani din piata.

Iar al doilea motiv este speculativ și se inscrie în încercarea băncilor de a forta BNR sa schimbe dobanda de politică monetară și dobanda pentru facilitatea de creditare (Doamne ferește să o schimbe pe aia la depozit …:)))) ).

Acum, mai trebuie să vedem și ponderea motivelor. Dar, ăsta e alt subiect!

Regasiti graficele, in continuare.

Citește și dă mai departe, dacă vrei!

 

Slide1Slide2

Slide4

2 Comments

  1. Aș vrea sa – mi spuneți , din pct. dvs. totuși când va crește BNR dobândă pt. depozitele populației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*