Ia consumul de pe mine! Că ți-o “iei” la deficit!

în #nudezinformarii de

Să fie toată lumea iubită și să mai dărâmăm un mit: Mitul cresterii consumului datorat cresterii de salarii din sectorul public si al pensiilor.

Sa mai dărâmăm si aberatia că “cresterea deficitului a dus la creșterea prețurilor”. De fapt, eu va transmit niște cifre, miturile dărâmați-le singuri!

Ai un PIB la 9 luni de 192 miliarde euro. Ai un consum al populatiei de 63,7% din PIB. Si un consum final total de 79,8% din PIB.

Adica 152 miliarde euro, reprezintă consum. Pentru toata populatia. Salariati, antreprenori, liberi-cugetători, free-lanceri, pensionari, asistati sociali, whatever!

Totalul veniturilor populației din sectorul public, pensii si asistenta sociala este 25,5 miliarde euro.

Deci doar 25,5 miliarde euro din 152 miliarde euro sunt date de venituri ale populației făcute pe seama cheltuielilor publice. Adica sub 17%.

Adica economia pe consum este finantata in proportie de peste 83% din zona privata? Hai mă?

Pentru noi, economistii, acesta nu este un lucru anormal, ci din contra, pentru ca la o masa salariala de sub 70 miliarde reusesti un consum de 152 miliarde ceea ce înseamnă ca atragi, in procesul de multiplicare a veniturilor si alte venituri(de la credite pana la dividende, economii sau profituri).

Numai ca unii, care mizează pe nestiinta marei majoritari a populatiei(peste 95% din populatie nu se pricepe la aceste “chițibușuri” economice) arunca prostii in piata. Iar cei care arunca astfel de petarde sunt cu mapa de high-degree diplome de zici ca sunt niste guru economici.

Da, eu voi spune in continuare ca sunt niste habarnisti si ar trebui sa le fie rusine ca manipulează. Chiar daca o fac prin omisiune.

Bun. Deci vedem cum un consum de 152 miliarde euro este alimentat de o masa salariala de 70 miliarde euro si include doar vreo 16.6%-17% venituri pe seama cheltuielilor de la buget.

Poate reusiti sa îmi explicati cum a crescut consumul din cauza cheltuielilor publice, in condițiile in care, peste 83% din consum este alimentat de economia privata. Poata va explicati si vouă, cu ocazia asta!

Și acum vine “paradoxul”: Anul trecut, la 9 luni, consumul populatiei reprezenta 65,9% din total PIB (cuuum? un consum mai mare decat in anul 2017? Nu pot sa creed!), iar veniturile din consum facute pe seama cheltuielilor publice (salarii, pensii si asistenta sociala) aveau o pondere de 20% (cuum? adica guvernul trecut a facut așa cevaaa?).Și adică un 80% din consum (adica mai putin, bre, decat azi?) era din economia privata…mă leși?

Ei si atunci, cum va explicati toata mascarada asta susținuta de unii analisti platiti de firme care pierd piata reglementata (ca sa ma refer numai le cei de la fondurile de pensii) sau alti habarnisti manipulatori?

 

 

 

Datele din care m-am inspirat sunt publice. Le gasiti pe site-ul MFP (sinteza la 9 luni a veniturilor si cheltuieilor publice) si pe site-ul INS (PIB la trimestrul III)

Acum sa o spunem pe aia cu deficitul. Eu cred in continuare ca acest Chiritoiu a confundat deficitul comercial cu deficitul bugetar. Care deficit bugetar este la 0,81% din PIB. Nu stiu cum un deficit de 0,81% este un pericol daca îl raportezi la 3%!

Luati deficitul asta, raportati-l la cei 17%, adica la 25,5 miliarde euro, apoi raportați rezultatul de 2,45 miliarde euro in 152 miliarde euro si vedeti daca vă dă un rezultat de cauzalitate de 15-20%, cu cât au crescut prețurile la unele alimente! Ca mie nu-mi dă nici dacă pun îngrasamant. Nu sar de 1,5%…..Adica nu sar de cresterea preturilor de consum prevazute de Indicele Prețurilor de Consum, de asemenea comunicat oficial de INS.

Ne-am obisnuit, in Romania, ca oamenii cu doctorate au “valoare”. Cam asa este si valoarea domnului cu deficitul (doctor in economie, devenit in 8 ani – la baza medic), numit la o institutie datorita faptului ca a fost el la un moment dat consilier prezidential al unui presedinte de stat de prin 2008 (care o fi ăla), care se antepronunta si spune ca are el o parere deja formată despre ceea ce se întâmplă în piața, și ca e vina deficitului bugetar, ca al naibii sa fie el de dcomerciant daca a mancat usturoi sau i-a puțit gura.

Timp in care, investigatiile pe energie nu au rezultat (pai nu era gasca Buzaianu pe acolo, la un moment dat?) si ne anunta si ca, o investigatie pe zona asta a preturilor va fi gata in 2 ani. Poate ca ar trebui schimbate regulile dupa care functioneaza acest consiliu. Adica sa faca si ei ceva mai repede, ca moare mortu’ pana aflăm că avea de fapt o banală răceală.

Concluzia mea este domnul este într-un total deficit de înțelegere a realității. Nu cu mult, dar dacă e în creștere, cresc prețurile…

Enjoy!poate

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*