Mişelia unei taxe apărată de pulpana ipocrită a politicianismului interesat

în Analize economice.Invitati de
S-a vorbit mult despre taxa radio-tv! Cum salvează ea, taxa, televiziunea publică şi radioul public de faliment, cum această taxă, plătită de cetăţeni, asigură de fapt imparţialitatea televiziunii şi radioului public, cum “duşmanul de clasă”, identificat sau nu, doreşte de fapt falimentul acestor instituţii de presă, pentru a favoriza diverse posturi de televiziune sau radiouri private, ce să mai zic? Toţi priceputenii şi-au dat cu părerea!
Atenţie, fiecare priceputean şi-a dat cu părerea afişând o morgă de unic şi absolut cunoscător (în fapt, 80% din priceputeni sunt habarnişti notorii, dar, deh, au calitatea cutumatică de analist – în orice).
S-au aruncat pe masă cifre, manipulări, jigniri, de toate (mai puţin sarmale) amestecând lucrurile, în scopul de a face poporul (adică pe noi ăştia, consumatorii de prostii debitate la tv) să nu înţeleagă de fapt nimic, pe fondul problemei, ci doar pe formă, pe stilul : “Bă, vă atacă duşmanul (de clasă!)!” “Bă, fatalitate!” “Murim, dezastru va fi!”
Acum nu o să mai fac eu trecerea în revistă a inepţiilor debitate de inepţi (unii cu nişte funcţii în statul ăsta român de te şi miri cum au ajuns acolo!!!), dar o să spun opinia mea :
Iar opinia mea, împarte abordarea despre taxa radio-tv în două chestiuni :
1. Necesitatea de a finanţa televiziunea publică şi radioul public şi modul în care această finanţare poate fi asigurată;
2. Actuala (fosta) taxă radio-tv şi modul în care aceasta a fost instituită, păstrată şi colectată.
1. Ştiu că există o largă majoritate în rândul populaţiei acestei ţări care susţine ideea de a avea o televiziune publică care să aibă un rol definitoriu în promovarea tradiţiilor, culturii, istoriei şi mai ales să educe, să prezinte obiectiv lucrurile, faptele, situaţiile şi să explice realităţile unei vieţi prea dinamice pentru cei mulţi. Aceiaşi majoritate cred că există şi în ceea ce priveşte ideea de a avea un radio public, cu un program orientat către realitatea nemanipulată, cu rol socio-educativ, cu implicare către cetăţean şi vocea poporului (vox populi). Nici nu îmi pun problema inexistenţei acestei majorităţi!
Ok, dacă avem această dorinţă, atunci avem şi cele două instituţii de presă. Fiind instituţii publice, este evident că ele trebuiesc şi finanţate. Că se pot auto-finanţa parţial, asta este o parte a problemei şi depinde foarte mult de piaţa de media, dar, mai ales, de management. Că trebuie susţinute de la bugetul de stat, iară este firesc, pentru că rolul este unul de interes public, fiind un rol asumat, inclusiv prin lege. Dar de ce să fie finanţate printr-o taxă specială şi să nu fie finanţate, ca orice instituţie publică, prin bugetul de stat direct? De ce ar trebui cetăţenii statului să plătească în plus, doar pentru existenţa a două instituţii publice, o taxa specială? Cetăţenii plătesc impozite, taxe, aşa cum sunt acestea prevăzute în Codul Fiscal. Din veniturile de la bugetul de stat, ar trebui să fie finanţate si cele două instituţii publice de media!
Scurt pe doi! Cât costă, cum se face bugetul, cum se fundamentează, sunt deja detalii. Guvernanţii şi parlamentarii trebuie să găsească soluţii ca aceste instituţii să fie finanţate, la fel ca toate instituţiile publice din România, din banii bugetului de stat!
Nu să vină şi să se plângă ca nişte babe că nu sunt bani, prilej cu care să-mi vâre sub nas o nouă taxă! Nu mă interesează prea tare nici pe mine, nici pe Popescu, Ionescu şi alte milioane de Cetăţenescu cum rezolvă politicienii problema finanţării, dacă o fac din ceea ce am fost de acord să le dau! Adică nu am fost de acord că tot ei mi-au aruncat la masă, pe post de ciorbă, un Cod Fiscal!
Nu sunt bani de ajuns? Nu cred! Dacă ar veni banii de la buget, nici televiziunea nici radioul, nu ar mai putea face bugete de cheltuieli exagerate, pe programe mirobolante, controlul asupra cheltuielilor nu ar mai fi aşa de inexistent precum este acum (un simplu raport anual depus în Parlament), ar avea un audit, ar fi obligate să aibă o fundamentare pentru fiecare leuţ pe care intenţionează să-l cheltuie, pentru a putea obţine deschiderea de credite bugetare de la Ministerul Finanţelor Publice. Şi mai ales ar intra pe disciplina financiar-bugetară cu standarde de cost, cu salarii stabilite uniform, fără aruncări de bani pe fereastră. Televiziunea publică şi radioul s-au comporta ca nişte instituţii de presă private, cu recompense acordate producătorilor la standarde câteodată chiar mai mari decât pe piaţa media privată, ce să mai, am văzut prezentatori, producători sau pe alţii ajunşi milionari dintr-o instituţie publică.
Să înţeleg că sunt persoane (politicieni sau nu) care doresc risipa? Păi asumati-vă băieţi! Nu mai fiţi ipocriti! Nu o mai dati cu falimentul TVR ci spuneti tare, în gura mare, “noi vrem să curgă banii din TVR, să hrănim pe x sau z”! Să nu vă supăraţi că vi-o spun verde în faţă, însă cred că preferaţi să vă cred ipocriţi, decât să ştiţi că v-aş crede proşti (nu, nu sunteţi proşti, o ştim prea bine, doar că ne credeţi proşti pe noi!). Să nu mai spun că modul diferit de finanţare a instituţiilor publice de media are o mare problemă de constituţionalitate (neridicată de nimeni, că tuturor le-a fost bine), prin modul discriminatoriu de introducere a unei taxări suplimentare, separat de taxarea generală prevăzută de Codul Fiscal, taxare suplimentară destinată finanţării a doar două instituţii din mii de instituţii publice.
2. Despre actuala (fosta) taxă radio-tv o să încep să vă spun doar că are toate caracteristicile unei accize. Dar, vă explic mai târziu despre asta, că vreau să beau o cafea! Mersi!…
Am revenit….So :
Taxa radio-tv a fost inventată pe vremea lui Ceauşescu! Iar pe vremea aia, totul era la grămadă! Şi s-au gândit unii să o bage în factura de curent! De ce? Foarte simplu : toată lumea foloseşte curent electric, deci toată lumea plăteşte factura de curent! Caracteristica accizei : consumator captiv, cerere inelastică! Si s-a inventat taxa radio-tv în factura de curent, pentru că toată lumea plătea curent, dar nu toată lumea se uita la tv! Bani asigurati! Fără durere de cap!
Modelul a fost importat şi după revoluţie şi menţinut, chiar dacă, între timp, electricitatea s-a cam privatizat. Ce contează? Fraierul plăteşte taxa radio-tv odata cu factura de curent, firma de electricitate încasează, poate mai ţine un pic banii prin conturi, mai realizează nişte venituri din dobânzi, iar apoi face ordinul de plată către TVR sau SRR…mă rog, nu este de interes procedura prin care banii încasati de firmele private furnizoare de curent electric virează banii la instituţiile publice de media.
Interesant este că, între timp, au apărut firme de cablu! Dar nu numai că au apărut, ci au şi pus stăpânire pe piaţă!
Bye, bye antenă, bye, bye lighean! Ai cablu TV! Ai fibră optică!
Iar printre canalele oferite iacătă că găsim şi TVR1, TVR2, TVRHD, TVR3, etc…dar la firma de cablu tu plăteşti abonament! Se presupune că acel abomanent conţine toate taxele pe care furnizorul de televiziune prin cablu le plăteşte posturilor pe care le distribuie.
Dar nu! Noi nu şi nu! Noi plătim şi abonament la cablu şi taxă radio-tv!
Cât ai vrea să fi de bun la suflet, tot o mişelie se numeşte chestia asta!
Păi bine mă, de ce nu finanţati televiziunea publică din abonamentul de cablu TV? Stabiliti cu furnizorul de tv cablu sa va plateasca o taxa, iar el o va include în abonament!
Păi hai să vă spun eu de ce nu s-a întîmplat asta :
Pentru că furnizorul de cablu poate chiţăi! Poate sa spună : “nu-ţi mai cumpăr programul băi, TVR-ule! eşti scump, tată!”. Şi gata! Devine complicat, stai si negociază, etc!
Aşa că în schimb, de ce să nu lăsăm taxa asta să o plătească fraierul ăsta de cetăţean? El nu chiţăie! O dăm în văicăreli, îl facem şah-mat din cuvinte, îl prostim că ce greu e şi gata! Fraierul plăteşte! Şi nu numai că plăteşte! Ne şi iubeşte când i-o tragem aşa, elegant!
Vai, dar în încheiere vă rog să mă scuzaţi! Aceasta nu este o mişelie! Cum am putut fi aşa de urâcios?
Aceasta se numeşte : responsabilitate în a gestiona treburile ţării! Adică seriozitate! Adică eficienţă! Cum să o înţeleg eu sau tu?

1 Comment

  1. Taxa radio-TV se plătește doar prin distribuitorii de energie. Toți distribuitorii de televiziune prin cablu sau satelit sunt obligați prin lege să retransmită câteva din programele TVR… Nu pe toate. Chiar dacă toate sunt gratuite. Distribuitori de televiziune prin cablu sau satelit pot spune că e prea scump să retransmită toate canalele TVR… Pentru că in felul acesta le cresc lor costurile . Fiecare bandă în plus costă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*