Evolutia deficitului de cont curent nu destabilizează cursul valutar, în acest moment

în Deficite și Necesarul de Finanțare de

Nivelul deficitului de cont curent an la an nu este de natură, la acest moment, să pună presiune suplimentară pe cursul valutar și se încadrează într-o zonă de atenție.

Rezultatele pe pe primul trimestru arată că deficitul de cont curent scade de la 3,6% pe Trim IV 2018 la 2,5% pe trimestrul I 2019, iar asta în pofida unui deficit ridicat la balanței comerciale.

Undeva, intrarile de bani din fonduri europene și investițiile străine directe, au echilibrat componentele deficitului de cont curent și, spre dezamagirea unor specialiști ai crizei, nu a pus presiune pe cursul valutar, care după o depreciere, pe care in continuare o consider artificială, a cunoscut o perioada de apreciere.

Am făcut totusi o analiză asupra evoluției deficitului de cont curent ca pondere în PIB, pe ultimii 18 ani, pentru că atunci când invocăm cauze care conduc la creșterea deficitului ar trebui mai întăi să ne întrebam daca aceste cauze(care ar trebui sa fie general valabile) au influențat sau influențează evoluții anterioare sau viitoare. Graficul vorbeste de la sine.

Datele anuale le gasiti aici:

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tipsbp11&plugin=1

Datele trimestriale le gasiti aici:

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teibp051&plugin=1

Să fiți bine, vedem ce va fi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*