Dezinformare la nivel înalt

în #nudezinformarii de

Hai sa ne înțelegem odată despre Cîțu asta ca tot spune sa punem mana pe carte deși el este un biet absolvent de facultate de prin Iowa(am mai spus, majoritatea oamenilor de pe Terra nu au auzit de Iowa). Preia Buble de la stiripesurse.ro tot ce spune specialistul asta vopsit în politician. Chiar și când aberează.
Pericolul e ca el minte și manipuleaza, iar lumea nu are timp sa verifice și ia de bun ce spune acest personaj.
Am început sa ma plictisesc sa tot vin și sa demontez rahaturile aruncate pe piața de el, dar trebuie totodată sa recunosc ca are mintea odihnita și este campionul petardelor.
Ne spune el ca e o prostie sa spui ca inflatia este unul din efectele creșterii economice. Evident ca omul nu a citit nici Tratatul de la Maastricht, nici studiile economice europene sau worldwide, cu privire la metode, instrumente și tipuri de stimuli economici care conduc la creșterea PIB, respectiv asigura colac de siguranță pentru orice economie, în asa fel încât aceasta să se afle pe un trend crescător și sa nu se blocheze sau sa intre în recesiune tehnica sau chiar criza de producție de bunuri și servicii. 
Ar fi aflat, dacă ar fi studiat, ca recomandarea pentru ca economiile sa funcționeze este sa fie menținută rata anuala a inflației, undeva, puțin sub 2%, un 1,98%, plecând de la premisa ca o astfel de apreciere a indicelui preturilor de consum este de natura sa consolideze randamentul de producție, în vederea păstrării unei constante a valorii adăugate, ca și garanție a diversificării ofertei în fața menținerii unei cereri agregate pozitive care sa asigure imposibilitatea suprastocurilor și deci costurilor suplimentare de producție.
Sunt economiști de talie mondiala care susțin ca inflația de până în 3% este o inflație “liniștită”, lentă și nu creează dezechilibre. 
Unii ar înțelege ca inflația este un scop în sine, am început sa am bănuieli ca și senatorul înțelege la fel.
Nu, inflația nu este un scop ci este un efect al stimulilor economici, efect care este folosit pe post de indicator al rezultatelor în știința numita macroeconomie. 
Whatever, da, toți spunem ca inflația este mare, tot ce este peste 2% intra în zona de atentie și trebuie gestionat.
Parte din inflația din ultimii doi ani a fost generata de creșterea unor preturi, care, reprezentând la rândul lor oferta, se manifesta conjunctural(în loc sa se diversifice oferta, prima reacție economica la o creștere a cererii este valorificarea ofertei existente la un preț superior), iar parte vine dintr-o oferta imatura, neadaptata încă la solicitarea venita din partea cererii(lipsa de competitivitate). 
La finele anului trecut, au fost identificați factorii exogeni și endogeni care au generat creșterea inflației, fiind excluși factorii artificiali, adică cei generați de preturile reglementate care, da, nu erau parte a creșterii economice ci erau niște smecherii ale unor smecheri din energie (gaz și energie electrica). Dacă ar fi fost acest Cîțu el ar fi lăsat preturile la energie sa urce pana la cer, pentru ca el este cel care dorește o inflație de 12%.
Am spus și la începutul anului ca inflația în România va începe din 2019 sa se îndrepte pe făgașul normal, fiind influentata de un singur factor exogen, prețul la combustibil, iar restul urmând sa fie reglat de piață, de cerere și oferta, chiar și în zona produselor sezoniere, fapt care va conduce la o scădere a inflației, spre sfârșitul anului în zona lui 3,7%.
Acum sa ating aberația senatorului.
Statul e de vina, pentru ca statul este implicat în economie, controlează preturi, creează inflație.
Sper ca senatorul nu fumează, dar asa pare.
Dragi prieteni, România are una dintre cele liberalizate piețe din Europa, 95% fiind privata.
Când ne uitam la Germania, de exemplu, vedem ca 40% din marile companii au statul printre acționari, sa nu vorbim de Franța sau Italia unde gasim statul destul de bine infipt(inclusiv în sectorul bancar).
Nu știu cât vor mai tine minciunile și manipulările.
Dar, măcar acum ca are 26% de la 37% cât au avut pe vremea lui Gorghiu, măcar acum când nu le-a trecut moțiunea, când a ratat funcția de ministru, ar putea sa aibă o conduita mai responsabila.
Petardist-sef!
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*