Despre nou IRCC și dobanzi

în Dobânzi și Creditare de

Îmi pare rău să observ ca discuțiile despre indicele IRCC aplicabil de la 1 iulie se duc într-o zona de prezentare negativa.
Va rog, pe cei care prezentați știri, sa prezentați realitatea asa cum este.
Iar realitatea este ca de la 2 mai am avut un IRCC de 2,36% și un ROBOR 3M de 3,23-3,36. Diferența de 1 punct procentual, adică diferenta de pana la 30%.
Câți analisti au nimerit predicția? Doar unul, dar nu vreau sa ma laud. 
IRCC mai mic decât ROBOR 3M, înseamnă că ratele românilor au scăzut.
Noul IRCC aplicabil de la 1 iulie, care va fi de 2,63%, indice a cărui valoare v-am anunțat-o de o luna, asa cum am anunțat și valoarea IRCC pana la sfârșitul anului este cu 0.6 puncte procentuale mai mic decât ROBOR 3M, adică o diferență de 18,5%, diferența cu care ratele de dobânda ale romanilor sunt mai mici.
Dar mai este un aspect important: piața dobânzilor este o piață dinamica, care se raportează la tranzacții și fluxuri de capital. Și generează un cost real al banilor.
Dupa cum puteți observa, dacă doriți sa fiți obiectivi și dacă, evident, nu aveți doar dorința de a epata prin afirmații cu tenta negativa, puteți observa cum acel ROBOR, deși a apărut acest IRCC care este prezentat zilnic și ne arata care este dobânda reala, acel ROBOR este evident un indicator fără legătură cu piața interbancară, fiind aproape staționar în ultimele trei luni. 
Si ca să liniștesc formatorii de opinie referitor la când va scădea IRCC, ei bine acesta va scădea când scade dobânda de politică monetara.
Când va scădea dobanda de politică monetara? Când va scădea inflația.
Va fi vreodata IRCC peste ROBOR?
Niciodată. Dar pentru asta trebuie sa va explic sa înțelegeți diferențele și de ce, dacă ar creste inflația, ROBOR va fi întotdeauna peste IRCC. 
Ca și contraraspuns: ce aiurea este ca aceeași instituție sa aibă ca și obiective stabilitatea preturilor si politica monetara și stabilirea ratelor dobânzii de politica monetara. Explic altădată.

În timp ce se isterizeaza acel senator care ratează orice predicție și care, probabil, pierde orice potențial contract de lobby privind privatizarea CEC sau Eximbank, haideți sa ne uitam puțin la cele mai bune dobânzi de pe piața creditelor ipotecare existente pe piața.
CEC Bank, oferă credite imobiliare cu dobânda de 4,36%, având cea mai mica marja fixa, de doar 1,95.
Aduc aminte tuturor ca, în luna aprilie, dobânzile la imobiliare erau în jur de 7%.
Practic, asistam la abordare inteligenta în piața creditării și mai ales în partea gestionarii intermedierii financiare:

 1. BNR a introdus plafonarea indatorarii la 40% pentru credite în scopul de a consolida piața creditului din România, o piață care este peste nivelul prudent de expansiune.
 2. Guvernul a capitalizat CEC Bank și a consolidat promovarea directa în piață a unor politici de creditare permisive și acceptabile pentru clienți în zona de credite pe termen lung.
 3. Guvernul a eliminat elementele speculative din interiorul dobânzilor prin introducerea unui indicator de referință adaptat tranzacțiilor reale(IRCC).
  4.Ministerul Finanțelor, prin Eximbank intra pe piața de retail bancar, consolidand activele statului la 20%, ceea ce se traduce printr-o cota de piață de peste 10%, în prima etapa. Această prezență și deținerea a doua bănci sistemice are un caracter preventiv, de natura sa înlăture jocurile speculative din zona sistemului bancar, inclusiv cu implicații pe aprecierea monedei naționale.
  Efecte:
  Cele mai mici dobânzi în piața creditului imobiliar=CEC Bank
  Cele mai mici dobânzi în piața creditului de consum= Banca Transilvania, deocamdată, urmează BCR și peste trei luni, Banca Română de Dezvoltare(rezultatul noii bănci din achiziția Băncii Românești de către Eximbank).
  Si totuși, când am spus ca vor scădea dobânzile la credite, unii/unele se uitau la mine chiorâș
  Este doar vorba de economie și de instrumente de intervenție, instrumente perfect compatibile cu economia de piață.
  Nu ma mai refer la neadaptatul ala, e deja depășit de situație și habar nu are ce se întâmplă.
  Să revin:
  2019, consolidarea pieței creditului și scăderea dobânzilor.
 4. Introducerea dobânzilor fixe în creditele pe termen lung și restructurarea marjelor fixe.

Enjoy și sa va amintiți de postarea asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*