Cum se calculează impactul politicilor publice

în Programe & Idei de

Incidența unor măsuri guvernamentale asupra randamentelor de producție dar și financiare. Analiștii de prin piața nu se apleacă asupra lor, pentru ca nu au interesul sa se capitalizeze sectoarele productive autohtone, cele care produc oferta internă, ci sa se mențină dependenta de capitalul extern.

În anul 2018 a fost lansat programul apa gratuita pe canale.
Un program prin care statul asigura gratis apa pe canalele de irigații pe tot parcursul pana la stația de pompare.

Fermierii nu au trebuit sa mai plătească energia electrica, nici apa și au tras gratis apa prin intermediul motopompelor,direct din canalul de irigatii.

Totul pe cheltuiala ANIF(Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) din subordinea MADR. 

Plusul de producție la porumb pe anul 2018, pe 400 mii hectare(doar pe 400 mii ca sa ne referim doar la suprafața impactata de program) a fost, pe medie, de 4 tone/ha, adică 1.600.000 tone.

Asta înseamnă cel puțin 280 milioane dolari. Programul apa gratuita a costat 55 milioane lei. Adică 14 milioane de dolari.

Faceți calculul randamentului suplimentar! ?

Guess what?
Programul continua și in 2019 și va continua. 

Ocazie cu care amintesc pricepuților care vorbesc de masluirea datelor la producția de porumb pe anul 2018, mai ales celor de la comisie sau direcția DgAgri, unde lucrează niște românași plantați acolo de pe vremea lui Cioloș și instiga la baliverne de genul asta, amintesc acestora și nu numai doua lucruri:

România cultiva porumb pe o suprafață cu 1 milion de hectare mai mult decat Franta. Asa ca ar fi si logic sa aibe o producție mai mare. Din păcate are un istoric negativ al randamentelor și asta mira.

Al doilea aspect: nu datele comunicate de ministerul de resort sunt importante ci datele statistice. Date statistice care se colectează după metodologia ESA 2010. Adică ceea ce vedem pe Eurostat, este furnizat de statele membre prin instituțiile naționale de statistica care sunt obligate prin Regulament European sa aibă metodologii compatibile cu ESA 2010. La rândul sau Eurostat, are obligația dar și instrumentele necesare de a verifica și pondera datele statistice primite. 

Producția de porumb din anul 2018 a României a fost de 18,8 milioane tone.
Date Eurostat.

Iar niște directorasi și birocrați de la Bruxelles au zis ca vai, cum e posibil, ca exista niște estimări ale unor institute private și ca producția ar fi trebuit sa fie mai mica.

În timp ce ei, la Bruxelles puteau sa consulte Eurostat și sa întrebe dacă Eurostat minte.

Dar, nu e mai bine sa exploatam politic în stilul nostru, romanesco-meltenesc chestiunea asta cu oamenii impuși de unii dintre noi acolo(pe salarii imense)?

Ocazie cu care va spun ca prognoza mea privitoare la producția de porumb de anul asta este optimista. Vom avea o producție mai mare decât anul trecut.

Ocazie cu care recomand sa ieșim din zona aia în care unii fermieri mici spun ca nu e bine sa spui ca ai producție mare ca scade prețul. Prețul nu îl face acest anunț, ci bursa.

Cine vrea sa intre în prețul de bursa trebuie sa conteze în comerțul pe cereale.
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*