Cu o floare nu se face primăvară. Și nici primăvara nu poate începe cu o floare!

în Puncte de vedere de

Cazul Oracle nu mă miră, ar trebui să am satisfacția că am avertizat în urma cu multi ani și de multe ori după aceea că există coruptie în mediul privat, coruptie de mare amploare, așa cum există și incompetență într-o măsura mai ridicată decât la stat, pe unitate/om.

Din perspectiva zonei de IT însă, semnalul este extraordinar de periculos și ne aduce în situația în care nu mai știm ce e mai bine sau cum e mai bine. Sau daca avem cu cine si cu ce.

Ne aflăm în fața unei evidențe a calității deplorabile a serviciilor digitale oferite populatiei sau a digitalizarii unor sisteme publice, care ofera servicii proaste, nefuncționale și birocratizate excesiv.

Miliarde de euro scurse ani de zile pentru licente, softuri, mentenanțe care să facă ce?

Să avem instituții dependente de firmele de soft, cu sisteme informatice de toata jena, care se blochează, care nu funcționeaza, care nu sunt updatate, care mai mult nu fac decât fac.

O mână de oameni se află în spatele marilor furnizori de sisteme IT din tara asta.

Îi regasiti în toate scandalurile de presa, ori când e vorba de sistemul cardurilor de sanatate, ori cand e vorba de 112, ori cand e vorba de semafoare inteligente, ori când e vorba de subventii, ori cand e vorba…nici nu are rost sa mai dau exemple.

Nu am vazut, până acum, un sistem informatic la vreo instituție publică care să funcționeze ireproșabil.

Si atunci ma intreb: cu cine vom face digitalizarea administratiei publice dacă o vom face?

Dar oare e vorba numai de IT?

Dar oare nu e vorba de o coruptie generalizată de tipul “cel mare ia de la cel mic daca cel mic vrea să existe”?

Vă închipuiti oare cum este in retail?

Vă închipuiti oare cum este ca directorul de achizitii de la orice lant de magazine sa aiba pe mână pachetul de furnizori și să decidă cine intra si cine vinde în magazine?

Am vazut multi directori de achizitii mai bogati decât managerii generali. Îmbogățiti peste noapte.

Dar spăgile astea, ca sunt în IT, ca sunt în retail, că sunt la subcontractarea unor lucrări de construcții, ca sunt la subcontractarea unor servicii sau lucrări vă intrebati de unde se recuperează?

Răspunsul este socant: de la noi toți.

Fie ca e vorba de coruptie exclusiv între privati, fie ca e vorba de coruptie stat-privat (ca pondere este sub 5% din total corupție economică), românul plătește.

Acest popor plătește, fără să stie, toată activitatea infracțională a unor gulere albe, a unor melteni care nu ar trebui să existe într-o țară normală.

Până când?

Și de ce acest DNA nu își face treaba?

De ce accepta ca ambasadorii să intervină pentru plasarea unor afaceri in România și să nu considere aceasta un trafic de influență. Constați traficul, omul are imunitate, nu e nimic, pleaca acasa în țara lui, dar spui public că acel ambasador a făcut trafic de influență?

De ce DNA accepta sa nu ancheteze interventiile care se fac pentru ca ANAF sa nu recuperze sume mari de bani de la tot felul de mari contribuabili care au “proptele” diplomatice?

Până când DNA se va preface că nu vede Mercedesurile din curtea directorilor de prin retail?

Până când consumatorul român va înghiți prețul acestor șpăgi?

Până când vom înghiți să vedem ca nu stiu care firme pun contoare de gaz, care sindicate au exclusivitate la lucrari d einterventie electricitate sau gaz, sa nu mai zic de apă și canal. Totul e pe șmecherie.

Dar celor cu sponsori de prin media le-a mirosit urât coruptia doar din zona politica.

Când va duceti în supermarket si vedeti legume calitatea I crăpate, murdare, neuniforme poate va veti intreba cum au ajuns acolo? Când ele ar fi trebuit sa fie “țiplă“.

Când cumpărați marfuri expirate să vă întrebați cum au ajuns în galantar.

Dar nu-i așa? Nu e de impact.

Ce să iasă spectacol din arestarea vreunui șmecheraș din asta care se îmbogațește în spatele scenei?

Am spus de multe ori in trecut:

Lupta împotriva coruptiei din România este ca o nuntă despre virgine în care actorii și instigatorii sunt, în mare parte, prostituate.

Sper că nu ați uitat de cazul Microsoft?

Este un caz revoltător și nu există nici o scuză morală să lași în libertate furnizorii de licențe sau de softuri doar pentru că au avut ei inspirația sa fie denunțători.

În ce societate trăim? Și cât vom mai trăi în ipocrizie?

Chiar credem că autorizatiile acelea de constructie pentru hypermarketuri se dau corect? Pai nu observăm ca cei care se opun schimbarii legilor sunt mai mult primarii decât agentii economici?

La fel și cu amplasarea benzinariilor, a salilor de jocuri de noroc si tot așa.

Creăm războaie false în media despre salariati, pensii, venituri ale populatiei, tratăm poporul ca pe o turmă de bovine, ca pe niște nesimțiți care nu ar merita să aibă un trai decent, în timp ce mii și mii de șmecheri se îmbogățesc corupt, ilegal, imoral și indecent.

Ating pe final și cazul acesta de la Caracal. Este o indignare generală. Corectă. Dar de ce am ajuns aici? De ce interlopii au firme de pază, de ce e poliția plină de persoane care habar nu au ce au de făcut?

Pentru ca statul trebuie să fie slab. Pentru că asta au dorit acești indivizi.

Pentru ca într-un stat slab, hoția și coruptia sunt la ele acasa.

Nu hotia celor de la stat, care fura și ei, până sunt prinși este unica hoție.

Hoția celor de neatins.

Hoția unor jucatori în piața capitalistă, piață în care, în spatele parfumurilor, snobismelor și etichetei ascunde cea mai ampla operațiune de spoliere a unei nații.

Erau vremuri când infracțiunile economice aveau ceva pedepse importante. Să vă uitați pe codul penal actual.

E parfum!

Strigă unii că a fost facut pentru politicieni.

Daca îl citim vedem ca a fost facut pentru infractori.

Tâlhari, violatori, pedofili, dar mai ales cei care sunt corupți și fura în sectorul economic.

În încheiere doresc să menționez că acest articol nu se referă la cei care acționează corect în mediul privat.

Da, pot fi acuzat ca am generalizat, dar fenomenul de care vorbesc este general, având în vedere că ponderea sa este ridicată.

România va avea o șansă când va stabili că începe primăvara.

Dar aceasta nu poate începe cu o floare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*