Criză de personal în sistemul public

în Puncte de vedere de

Face cineva, vreun politician, vreun analist, nu știu vreun expert, vreo afirmație referitoare la criza de personal din sistemul public?

Asistăm de câțiva ani, iar în ultima perioada asistam zilnic, la punerea la colt a sistemului public și a bugetarilor dar nimeni nu are curajul sa spună realitatea.

Iar acest lucru ma mira.

Trec peste faptul ca mulți confunda functionarii publici cu bugetarii. Functionarii publici sunt doar vreo 170 mii de persoane din 1,25 milioane de persoane.

Vorbiți toți de criza forței de munca din sistemul privat, o criza reala, care a fost creata de bătaia de joc privind recompensarea muncii, care a condus la plecarea unui număr mare de romani în afara granițelor.

Si vin, domnule, niște inteligenți și spun: rezolvam criza forței de munca din privat pentru ca o sa concediem bugetari și aceștia o sa se mute în privat.

Dacă progresul omenirii era realizat de acești inteligenți, astăzi dormeam în peșteri, luminați de licurici.

Nu domnilor, realitatea este ca este criza de personal și în sistemul public.

Nu avem profesori destui, domnilor, nu avem medici destui, domnilor, nu avem polițiști, nu avem inspectori la protecția consumatorului, nu avem inspectori în ANAF, nu exista destul personal vamal, nu exista destui magistrați și nici personal auxiliar, nu exista nici procurori destui, nu exista evaluatori de fonduri europene destui, nu exista cercetători destui etc.

Știați ca statul, din lipsa de personal, este obligat sa externalizeze evaluarea proiectelor din fonduri europene ca nu are destulă resursa umana?
Iar banii de la UE în loc sa se ducă și în salariile angajaților de la stat și sa întoarcă contribuții la o valoare ridicata(prin masuri de asistență tehnică eligibile din fonduri UE), se duc la firme private unde Dumnezeu știe cum se face norma de ore de evaluare dar oricum prețul este de 100 lei pe ora și adăugăm și TVA-ul, în baza unor contracte făcute cu elitisti de-i vedeți prin zona politica mai nou?
Ca sa dau doar un exemplu.
Sau știați ca o astfel de externalizare conduce la un delay de cel puțin sase luni în evaluarea proiectelor?
Ca sa aveți răspuns la intrebarea de ce nu se iau bani europeni.

Știți ca e criza de forță de muncă și în zona de securitate a României?
Probabil ca vrem sa ne trezim cu situații tragice ca în alte tari.

Toți știm ca e criza de medici și profesori. Am mai zis.
De ce ne ascundem după deget?
Vreți o cifra?
In loc sa dai afara 60 mii de bugetari, ar trebui sa angajezi cel puțin 150 mii de oameni, care sa lucreze în domeniile de care va zic.

Apropo de digitalizare.
Sunt unul dintre cei mai mari fani ai digitalizarii, dar cu o singura condiție.
Să o facă societăți mari, din extern, nu consacrații noștri care au produs sisteme IT de 20 de ani în România și care nu merg decât pe sărite.

Să fiți bine, ma plictisește subiectul despre bugetari, dar nici nu pot suporta la nesfarșit falsurile și manipulările care umblă prin târg cu capul spart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*