Crearea unui vehicul financiar al statului

în Programe & Idei de

Explic, simplist, o viziune și un demers foarte pozitiv în ceea ce privește intermedierea financiară.
Aceasta viziune trebuie, după părerea mea, preluata și în legislația românească și în organizarea instituțională a finanțării din România și chiar dezvoltata după cum voi prezenta:

Cum ar fi ca statul să transforme cele doua fonduri de garantare în fonduri de garantare-creditare, în fonduri de fonduri, după principiul pe care funcționează Fondul European de Investiții, instrument financiar al Băncii Europene de Investiții ?

Adrian Câciu

Fondurile de garantare-creditare ar păstra componența de garantare a tuturor creditelor acordate iar aceste finanțări ar fi exclusiv pentru programele de investiții finanțate din fonduri europene și buget national.

Pe componenta de creditare, fondurile ar acorda finanțări băncilor care devin agreate, adică băncilor care vor oferi credite agenților economici la o dobanda redusa de pana la 2,5%/an, pe un termen de 10 ani pe doua componente, credit investițional și credit de producție.

De asemenea fondurile finanțatoare stabilesc și condițiile de “bancabilitate” ale antreprenorilor eligibili, în mod simplificat, prin simpla declarare ca eligibil a proiectului de către autoritatea de management sau autoritatea de finanțare a programului de baza. Cu alte cuvinte, ai cererea de finanțare declarata eligibila nu ți se mai cer alte hârtii și garanții.

Fondul finanțator garantează integral creditul iar ipotecile se fac în favoare fondului finanțator. Banca este doar intermediar care câștigă din dobânda fără a risca vreun ban.

În cazul în care sunt probleme în derularea creditului, la neplata a doua sau trei rate(de discutat) sau întrarea în dificultăți financiare a antreprenorului(inclusiv insolventa), fondul preia investiția și poate avea doua variante: o finalizează din resurse proprii și apoi o privatizează, recuperând astfel banii sau valorifica investiția la stadiul în care este, dacă exista potențiali doritori.

Brief:

Avem doua fonduri de garantare.
Avem doua bănci care pot credita economia (cu acționariat de stat)
De ce sa nu analizam aceasta ipoteza ?

Enjoy !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*