Cheltuielile de personal nete sunt mai mici cu 45%

în Deficite și Necesarul de Finanțare de

Un lucru despre care nu se spune, deși este evident și logic!

Însă dacă nu e spus, mesajul transmis duce la concluzii superficiale și la fundamentări eronate ale unor analize.

Când se vorbeste de ponderea cheltuielilor de personal în PIB, nu ni se spune ca acele cheltuieli sunt cheltuielile brute, care contin contributiile si impozitele. 

Adică 45% din acele cheltuieli sunt, practic, scriptice, pentru ca regasim contravaloarea lor si la capitolul de venituri, fie pe partea de contributii, fie pe partea de impozit pe venit.

Astfel că, cheltuiala efectivă de personal, cheltuiala netă, este cu 45% mai mica decât ceea ce se prezintă în execuția bugetară pentru bugetul general consolidat. 

Așa functioneaza lucrurile, parte din sumele de cheltuieli le regăsim instant si la sumele din venituri, pentru că contributiile si iimpozitul pe venit se retin de angajator si se platesc la buget.

Angajator care este statul, în cazul acesta. 

Spuneam undeva, în trecut, că o reforma bugetară ar putea să însemne și un alt mod de flux al banilor, introducându-se sistemul compensărilor, pentru că, vedeți voi? 
Statul trebuie sa plateasca salariile brute si ia din venituri sau din împrumuturi suma bruta. 

Iar 45% din aceasta suma se intoarce instant tot la stat, chiar daca parțial (contribuțiile) în alt buget special. Asta inseamna un circuit al banilor de cel putin o saptamana care comporta costuri.

Cât din sumele care se întorc la venituri sunt imediat folosite?

Contributiile la CAS (pensii) probabil ca sunt imediat folosite pentru plata pensiilor curente, unde nu este încă un excedent consolidat.

Contributiile la CASS sunt folosite funcție de tragerile din Fondul de Asigurari de Sănătate solicitate de beneficiari (programe de sanatate, decontari cu casa de asigurari de sanatate etc.).

Între momentul colectarii contributiilor și momentul efectiv al unor cheltuieli, apare un ecart, timp în care, pe banii respectivi se platește dobândă. Nu mai intru in detalii, deja ar fi tehnic.

Ceea ce este important de retinut este ca atunci când vrem sa vedem cati bani din salariile bugetarilor intra în consumul privat și deci, în piață, ar trebui să facem socoteala scăzând 45% din sumele care apar ca si cheltuieli de personal.

La fel raportarea la PIB ar trebui să fie netă, pentru că, altfel, diferența aceea de 45% o dublam cu consumul guvernamental (parte a PIB), care consum guvernamental se constituie parțial tocmai pe cei 45% de care vorbeam.
Daca sunt neclaritați, explic în comentarii!
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*