Analiza deficitului la bugetul de pensii ne indică o scădere importantă în ultimii 4 ani

în Deficite și Necesarul de Finanțare de

Cum se face analiza deficitului la bugetul asigurarilor de stat, bugetul de pensii cum îl numim în termeni colocviali, pe execuția bugetara la șase luni?

Observați din graficele anexate, o scădere an la an a acestui deficit, practic însănătoșirea modului în care se gestioneaza bugetul de pensii, prin diminuarea an de an a deficitului și diminuarea aportului de subventii de la bugetul de stat care sunt acordate pentru a asigura pensiile in plată.

Când veți privi graficele anexate, veti observa că, acum 4 ani, aproape 10 miliarde lei trebuiau virate de la bugetul de stat către bugetul asigurarilor sociale de stat pentru susținerea pensiilor în plată, cu toate că valoarea globală a pensiilor în plată era de 27 miliarde lei, față de 34,3 miliarde lei cât e acum.

Vorbim de valori la șase luni, repet! 

În prezent deficitul a coborât la un miliard de lei (de 10 ori mai mic decât în urma cu 4 ani), în contextul unei creșteri cu 27,5% a valorii globale a sumelor efectiv platite ca pensii.

Să retinem că, deși valoarea pensiilor crește deficitul scade.
Scăderea deficitului la bugetul de pensii creează spațiu pentru celelalte cheltuieli ale bugetului de stat, deoarece cu cât se platește mai puțin din bugetul de stat în bugetul asigurarilor de stat, cu atât râmân sume mai mari disponibile pentru finanțarea altor obiective bugetare.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*