2021-2027, ultimul bal!

în Puncte de vedere de

Știați că perioada 2021-2027 este foarte probabil ultima perioada de finanțare prin care se asigură, de la bugetul Uniunii Europene, prin intermediul Cadrului Financiar Multianual, fonduri de coeziune și fonduri pentru agricultură?
Cu alte cuvinte, este ultimul exercițiu financiar în care state ca România vor primi bani europeni pe politica de coeziune și politica agricola comuna?
Probabil ca 99% din populația României nu cunoaște acest lucru, iar eu consider ca este de datoria politicienilor și negociatorilor României sa spună aceste lucruri pentru toți românii.
Asa cum este de datoria lor sa nu accepte bugete mai mici alocate României pe cele doua politici: coeziune și agricultura.
Sunt state care au spus clar ca nu accepta proiectul de Cadru Financiar Multianual tocmai datorita reducerii de bugete și mai ales din cauza faptului ca este ultimul exercițiu de convergență reala, iar reprezentanții acelor state știu ca, o finanțare redusa nu va fi în măsura sa sprijine convergența statelor lor către media UE.

Ați văzut vreo dezbatere despre chestiunea astea în europarlamentare?
Sau vreo poziție tranșantă în campania pentru prezidențiale?

Sau vreo poziție tranșantă în rândul ministerelor de resort?

Ne întrebam mereu de ce pierdem trenul…dar nici nu ne pasa dacă trece prin gara noastră și nici nu ne pregătim gara pentru a-l primi.

Știați că, viziunea pe noua politica agricolă este accentul pe performanta și randament și nu pe cantitatea producției sau pe conformitatea cu reglementarile ?
Credeți ca avem timp, în 2 ani de zile sa trecem la performanta în materie de agricultura, în contextul în care avem doar 1000 de ferme mari care se pot autosustine și sunt în competiție reala pe plan european din 900 de mii de beneficiari de fonduri europene?
Facem filozofie despre plafonarea subvențiilor crezând ca dacă se plafonează subvențiile se vor da mai mulți bani la fermele mici.
Greșit!
Se vor da bani doar pe performanta. Ori, sa faceți câte analize SWOT doriți, să vedeți câte din fermele mici sunt integrate în lanțuri de producție, câte au acces la piață, câte au randament de producție, câte intra pe profit și mai ales câte sunt înregistrate fiscal.
Ce se va întâmpla cu fermele medii și mari?
Si cu ce bani sa faci tranziția către performanta?
Cu vreo 6 miliarde euro, adică minus 2,5 miliarde decât în exercițiul anterior?
Cu ce bani mai faci investiții în procesare sau în zona montana?

Noi cautam găuri, sunt interesante pentru presa deși se va vedea ca nu prea sunt gauri…

Dar reforma pentru noua programare când o facem?
Mai mult: putem sa o facem?

Dar negocierea pentru a nu se diminua bugetul alocat pe PAC o facem?
Avem drept de veto în Consiliul European? Ne interesează fermierii?
Avem lobby la Bruxelles? Fermierii sunt ancorați în negocieri?
Întrebări, întrebări, întrebari…

Soluții sunt, dar cred ca preocupările sunt cu totul și cu totul altele…

Norocul României va sta în celelalte state membre. Dacă e vreuna cu veto în Consiliu, se reface CFM. Dar…
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*